Spaghetti alla carbonara to jedno z najpopularniejszych włoskich dań, które przywędrowało na stoły całego świata. Pomimo swej globalnej popularności wiele restauratorów i domowych kucharzy nie przyrządza carbonary w sposób zgodny z oryginalnym, włoskim przepisem. Czym więc w ogóle jest autentyczna carbonara? Jakie tajemnice kryje i jakiego sera użyć, aby była jak najbardziej zbliżona do oryginalnej receptury? Przybliżmy sobie odpowiedzi na te pytania.
Sprawdź też: Jakie są rodzaje serów – poznaj wszystkie
Autentyczna carbonara i jej tajemnica
Podstawą dla każdej carbonary jest makaron, najczęściej w postaci spaghetti, jajka, boczek, pieprz i ser. Tym, co wyróżnia autentyczną carbonarę na tle innych wersji, jest jednak ser. Dokładnie rzecz biorąc, to pecorino romano – specyficzny włoski ser owczy.
Historia powstania spaghetti carbonara
Początków spaghetti carbonary można doszukiwać się we Włoszech, tuż po drugiej wojnie światowej. Choć jest wiele teorii na temat jej powstania, najbardziej wiarygodna z nich mówi o połączeniu dwóch podstawowych składników dostępnych dla żołnierzy stacjonujących we Włoszech – jajek i bekonu. Wzbogacone o lokalny ser i tradycyjny makaron, przekształciły się w danie, które zasłynęło na całym świecie.
Dlaczego warto poznać oryginalny przepis na carbonarę?
Poznanie oryginalnej receptury na carbonarę pozwala docenić jej prostotę i unikalną harmonię smaków. Właściwie dobrany ser, pecorino romano, dodaje danu wyjątkowego charakteru, podkreślając intensywność pozostałych składników. Dlatego, tworząc własną wersję tego dnia, warto powrócić do źródeł i skorzystać z oryginalnej receptury.
Pecorino romano – ser na miarę prawdziwej carbonary
Podstawą dla oryginalnej carbonary jest ser pecorino romano, wywodzący się, jak sama nazwa wskazuje, z obszaru Rzymu. To twardy, słony ser owczy dojrzewający nawet do roku czasu. Jego intensywny, charakterystyczny smak, korzystnie wpływa na ostateczny rezultat dania.
Charakterystyka pecorino romano i jego rola w carbonarze
Pecorino romano odznacza się intensywnym, słonym smakiem i twardą strukturą. Jego zdecydowany, silny aromat przenika wprost do makaronu, nadając pokarmowi prawdziwie włoskiego charakteru. Pełni również rolę sprzymierzeńca dla jajek, tworząc razem z nimi gładki, kremowy sos. Dzięki pecorino romano carbonara nabiera głębi i zdecydowanego smaku.
Czy można zastąpić pecorino romano innym serem?
Wiele osób zastanawia się, czy pecorino romano można zastąpić innym serem. W teorii tak, jednak trzeba pamiętać, że to właśnie on nadaje carbonarze jej charakterystycznego smaku. Możliwym zamiennikiem może być inny mocny, twardy ser, jak na przykład parmezan. Należy jednak mieć na uwadze, że wówczas smak potrawy może się nieco różnić od oryginalnej wersji.
Przykładowy przepis na oryginalną carbonarę
Zachęcamy do wypróbowania przepisu na oryginalną carbonarę z serem pecorino romano. Oto lista składników i sposób przygotowania.
Podstawowe składniki carbonary
- 200 g spaghetti
- 100 g pokruszonego boczku
- 2 duże jajka
- 50 g tartego pecorino romano
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania spaghetti carbonara krok po kroku
Pierwszym krokiem jest ugotowanie spaghetti we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokruszony boczek, aż stanie się chrupiący. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich starty ser pecorino romano i pieprz, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy makaron jest gotowy, odcedzamy go, ale wydzieloną wodę zachowujemy. Spaghetti wrzucamy na patelnię z boczkiem, dodajemy stopniowo mieszankę jajka z serem, mieszając energicznie. Możemy dodać trochę zachowanej wody z gotowania makaronu, jeżeli sos wydaje się zbyt gęsty. Podajemy gorące, posypane świeżo startym serem pecorino romano i pieprzem. Smacznego!
Zobacz także: Czym charakteryzuje się ser Manchego?